Fénykutató

Fénykutató

Bűnbánó mackóember

2015. március 01. - fenykutato

Hagyjál békén…

 

Olyan könnyű ezt kimondani, vagy leírni, és a másik embert, mint gyermek a játékmackóját, dühösen félrehajítani.

A játékmackó lehull a padlóra, s ott marad. Szövete kibírja, belül pedig csak szivacs.

De a másik ember… Lelke lehull a padlóra, érzékeny szövete hasad, szakad, ki tudja, össze lehet-e még varrni sérüléseit.

Egy kimondott szó, vagy mondat… Csak szavak, hangok, nem igaz? S közben rúgások, csak nem a testre, vasalt bakanccsal, hogy csontja törjön, húsa szakadjon a másiknak. Rúgások, csak éppen a lélekre, de ugyanúgy fájnak, mint egy nyílt csonttörés, egy kettészakadt izom… Ahogy az előbbi után, fájdalomtól eltorzult arccal hull a földre az ember teste, az utóbbi után, ugyanolyan fájdalommal gyötörten omlik össze az ember lelke.

A játékmackó nem tehet semmiről… Csak nézett gomb szemeivel, valami miatt mégis a padlóra került. A másik ember már lehet, hogy nem bűntelen. Kimondott vagy leírt valami olyat, amit kellemetlen, nyugtalanító volt hallani, olvasni. Elég indok-e ez, hogy hozzávágjuk: hagyjál békén… Elég indok-e ez, hogy félrelökjük, haraggal, megvetéssel?

A játékmackóval nem lehet megbeszélni, hogy nézzen másképp szemeivel, változtassa meg hímzett mosolyát… A másik ember viszont képes, és talán méltó is arra, hogy eldobás helyett, magunk mellé ültessük, megfogjuk a kezét, és megbeszéljük vele, miért volt kellemetlen, nyugtalanító hallani, amit mondott, miért nem volt igaza, miért volt rossz és gonosz dolog szóba hoznia azt a témát, ami a konfliktust szülte.

Ha mackóemberünk túl makacs és az igazsághoz ragaszkodó típus, lehet, hogy ez a beszélgetés vitába torkollik, veszekedéssé fajul. De ha elég bölcs és megértő, csak megszorítja kezünket, és bűnbánón mondja: ne haragudj, szeretlek.

Esetleg hozzáteszi:

„Lelked ködös mélységeit,

miket elrejt magad s a világ elől

szégyen és félelem, ki ismeri?

Mit magadnak sem bocsátasz meg,

s lappangva marja életed,

ki tudja neked megbocsátani?”

S bármi is volt az oka, amiért szóba hozta, amit nem kellett volna, megbocsátja, és cserébe nem vár többet, mint hogy megbocsássuk neki, hogy szóra nyitotta száját, vagy leírta gondolatait, s ezzel rosszkedvet, bánatot csempészett lelkünkbe.

Mert van a gyermek, és a játékmackója… És vannak az egymásnak fontos, felnőtt emberek.

nem_akarok_vitatkozni_szia.jpg

hagyjal_beken.jpg

ujj.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fenykutato.blog.hu/api/trackback/id/tr817231415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása